Výborné houbové řízky

Výborné houbové řízky
  • Čas přípravy
    30 minut
  • Doba vaření
    15 minut
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    45 minut

Houby patří mezi vděčné potraviny, jelikož se sbírají v lese a nestojí vůbec nic. Můžeme z nich vytvořit neuvěřitelně mnoho výborných pokrmů. Houby můžeme spotřebovat ihned na smaženice, houbové řízky, do různých omáček nebo je můžeme uchovávat delší dobu sušené či konzervované v nálevu. Nejlepší jsou čerstvé, právě donesené z lesa, ze kterých připravíme řízky.

Výborné houbové řízky jsou rychle připravené a skvěle se hodí jak k obědu, tak k večeři. Na řízky vybíráme houby, které jsou pevnější. Budou se lépe smažit a chuť bude výraznější. My dnes připravujeme výborné houbové řízky z hřibů.

Suroviny – Houbové řízky v trojobalu

  • Houby (hřiby, bedly, ryzce)
  • Hladká mouka na obalení
  • Vejce
  • Strouhanka na obalení
  • Sádlo na smažení
  • Sůl
  • Drcený kmín

Postup přípravy – Houbové řízky v trojobalu

  • Nejprve si houby dobře očistíme nožem a opláchneme ve studené vodě. Mouka pak na houbách lépe drží a obalování je snadnější.
  • Houby nakrájíme na silnější plátky. Pokud jsou menší, tak je pouze překrojíme napůl. Houby se smažením hodně vypečou, proto by měly být větší kusy.
  • Houby osolíme, posypeme kmínem a necháme chvíli odpočinout.
  • Poté obalujeme v klasickém trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance.
  • Smažíme na sádle dozlatova z obou stran.
  • Houbové řízky podáváme teplé s chlebem, bramborovou kaší nebo s brambory a tatarkou.

TIP:

  • Houby krájíme na větší kusy či širší plátky – houby tak při smažení neztrácí chuť a jsou krásně pevné.
  • Na smažení používáme houby pevnější textury, ty měkčí se hodí spíše na smaženici či do omáček.
  • Pokud chcete, aby měly řízky méně kalorií, pečte je v troubě.
  • Kromě klasického trojobalu můžete houby obalit v těstíčku.

Suroviny – Houbové řízky v těstíčku

  • Houby (hřiby, bedly, ryzce)
  • Hladká mouka na obalení
  • Vejce
  • Polohrubá mouka
  • Světlé pivo
  • Sádlo
  • Drcený kmín
  • Sůl

Postup přípravy – Houbové řízky v těstíčku

  • Začneme stejně jako při obalování v trojobalu. Houby očistíme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme na větší kusy či širší plátky.
  • Poté houby obalíme v hladké mouce a připravíme si těstíčko.
  • Ve větší míse rozšleháme vejce, osolíme, přidáme kmín, polohrubou mouku a pivo.
  • Dobře promícháme, řízky v těstíčku namáčíme a ihned smažíme na sádle dozlatova z obou stran.

Vyzkoušejte také:

Ingredients

Houbové řízky - trojobal

Houbové řízky - těstíčko

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Honzaj

      taky delavam.. vypadaji dobre a uz se na ne tesim

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.