-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření15 minut
-
Porce6
-
Celkový čas45 minut
Houby patří mezi vděčné potraviny, jelikož se sbírají v lese a nestojí vůbec nic. Můžeme z nich vytvořit neuvěřitelně mnoho výborných pokrmů. Houby můžeme spotřebovat ihned na smaženice, houbové řízky, do různých omáček nebo je můžeme uchovávat delší dobu sušené či konzervované v nálevu. Nejlepší jsou čerstvé, právě donesené z lesa, ze kterých připravíme řízky.
Výborné houbové řízky jsou rychle připravené a skvěle se hodí jak k obědu, tak k večeři. Na řízky vybíráme houby, které jsou pevnější. Budou se lépe smažit a chuť bude výraznější. My dnes připravujeme výborné houbové řízky z hřibů.
Suroviny – Houbové řízky v trojobalu
- Houby (hřiby, bedly, ryzce)
- Hladká mouka na obalení
- Vejce
- Strouhanka na obalení
- Sádlo na smažení
- Sůl
- Drcený kmín
Postup přípravy – Houbové řízky v trojobalu
- Nejprve si houby dobře očistíme nožem a opláchneme ve studené vodě. Mouka pak na houbách lépe drží a obalování je snadnější.
- Houby nakrájíme na silnější plátky. Pokud jsou menší, tak je pouze překrojíme napůl. Houby se smažením hodně vypečou, proto by měly být větší kusy.
- Houby osolíme, posypeme kmínem a necháme chvíli odpočinout.
- Poté obalujeme v klasickém trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Smažíme na sádle dozlatova z obou stran.
- Houbové řízky podáváme teplé s chlebem, bramborovou kaší nebo s brambory a tatarkou.
TIP:
- Houby krájíme na větší kusy či širší plátky – houby tak při smažení neztrácí chuť a jsou krásně pevné.
- Na smažení používáme houby pevnější textury, ty měkčí se hodí spíše na smaženici či do omáček.
- Pokud chcete, aby měly řízky méně kalorií, pečte je v troubě.
- Kromě klasického trojobalu můžete houby obalit v těstíčku.
Suroviny – Houbové řízky v těstíčku
- Houby (hřiby, bedly, ryzce)
- Hladká mouka na obalení
- Vejce
- Polohrubá mouka
- Světlé pivo
- Sádlo
- Drcený kmín
- Sůl
Postup přípravy – Houbové řízky v těstíčku
- Začneme stejně jako při obalování v trojobalu. Houby očistíme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme na větší kusy či širší plátky.
- Poté houby obalíme v hladké mouce a připravíme si těstíčko.
- Ve větší míse rozšleháme vejce, osolíme, přidáme kmín, polohrubou mouku a pivo.
- Dobře promícháme, řízky v těstíčku namáčíme a ihned smažíme na sádle dozlatova z obou stran.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
Houbové řízky - trojobal
Houbové řízky - těstíčko
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews